Spelen is niet meer dan een intuïtieve vorm van leren.

Het mooie aan kinderen hebben is dat je je jeugd en alle troep die je ouders uitkraamden krijgt te herbeleven. Veel daarvan gaat over spelen. Buiten spelen, bij een vriendje spelen, stop met spelen, ga wat spelen, gedaan met spelen want naar 't school1.. Kinderen doen niet liever dan spelen. En dan groei je op en als volwassene hoort dat niet, dat spelen. Wij doen Serieuze Dingen! Werken! Leren! Studeren!! Drinken! Socialisen!! Sport! En soms ook spelen, maar dat wordt dan onder de mat geveegd als tijdsverdrijf.

Dit kan de inleiding zijn naar een schrijfsel over burnouts en te serieus zijn, over ontspanning. Over de Peter Pan generatie2. Of over video games en de jeugd en .... Maar deze keer wil ik het hebben over spelen.

Wat we dikwijls uit het oog verliezen als druk bezette professionals, is dat spelen voornamelijk een zeer efficiente vorm van leren is. Je kind dat in bad met potjes en troep je hele badkamer onder zet leert fysica. Met dingen gooien in de tuin? Zwaartekracht exploreren en de effectieve aflijning ervan ontdekken. Die eindeloze uren videogames? Het trainen van snelle qualitatieve reflexen 3 en leren om uit een plethora visuele stimuli 4 de belangrijke informatie op te pikken. Trainen en leren op de manier waar onze hersenen er het beste mee omgaan.

Spelen laat ons toe om complexe systemen te verkennen. We creeeren extra kader om dat verkennen herhaalbaar en veilig te maken, en noemen die simulaties een spel.

Complexe systemen herhaalbaar en veilig verkennen, dat is toch exact wat we als volwassenen graag willen doen om skills aan te leren? Giet daar nog wat competitiedrang over en je bent klaar om ronde na ronde hypotheses te vormen, uit te testen en te evalueren. Je krijgt directe feedback van je medespelers en het systeem, met waardevolle skills tot gevolg. En de games bestaan! We zien ze gewoon nog te veel als "spelen". De Game dev story5 op Android telefoons, onze gamified.be6 workshops, Bridge Builder7 games op PC, Stock market game8, .. De lijst is lang & soms moeilijk om maken want we zijn nu eenmaal opgevoed om niet verder dan het tijdsverdrijf te kijken.

Learning-by-doing! En het is mooi om zien, volwassenen die opnieuw dat primaire stukje "skills verwerven" activeren. En mooi om de feedback te horen van wie het als volwassene ontdekt; de appreciatie en in welke mate die anders duffe materie zo begeesterd blijft hangen :)

Tijd om het stof van "spelen" af te blazen en allemaal opnieuw die geweldige tool te herontdekken!


  1. Ja, al zelfs hier begint het fout te gaan!

  2. Millennials ~ Peter Pan generation

  3. Video Games Lead to Faster Decisions that are No Less Accurate

  4. Video Game Players Show More Precise Multisensory Temporal Processing Abilities

  5. Game Dev Story

  6. Gamified is de verpakking rond de op "spelen" gebouwde trainingsactiviteiten van Jeroen Huylebroeck, Bert Heymans en Gert Schepens. Alles en meer op Gamified.be

  7. Bridgebuilder game

  8. Stock market game